De inhoud is geladen.

Erfgoedjaar

Erfgoedjaar 2025

In 2025 staat Heerlen in het teken van haar rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst. Het gonst hier namelijk van de boeiende verhalen… Uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen of uit een recenter verleden, verhalen uit ‘de koel’ of de roerige jaren ’80 bijvoorbeeld. Al deze tijdlijnen vormen de inspiratie voor de evenementen en activiteiten waarmee het Erfgoedjaar wordt gevierd.

Aftrap Erfgoedjaar 2025

De aftrap van dit themajaar heeft op zaterdag 21 december 2024 plaatsgevonden. Op deze regenachtige avond werd tijdens de openluchtvoorstelling ‘50 jaar mijnsluiting: veerkrachtig vooruit’ belicht wat de mijnsluiting na 1974 allemaal in beweging heeft gebracht. Minister Joop den Uyl herrees uit de dood om zijn excuses aan te bieden en ons een duidelijk verzoek te doen; koester geen wrok meer, maar kijk op basis van de lessen uit het verleden naar wat de toekomst te bieden heeft. 

De voorstelling ’50 jaar mijnsluiting: veerkrachtig vooruit’ is binnenkort in z'n geheel terug te kijken via de website en socialemediakanalen van gemeente Heerlen. 

Eén jaar vol activiteiten  

De aftrap van het Jaar van het Erfgoed leidt naar een jaar waarin de meest uiteenlopende activiteiten en evenementen het Heerlense erfgoed weer zicht- of voelbaar maken. Het programma vullen we gedurende het jaar continu aan. Kijk dus regelmatig opnieuw naar de lijst met activiteiten. Veel plezier tijdens het Erfgoedjaar!

Bekijk het programma ↓

Het programma van het Erfgoedjaar

  • U bevindt zich hier - Geschiedenis van het Glaspaleis

    Datum:   tot

    Locatie:
    SCHUNCK Glaspaleis

    'U bevindt zich hier' is een mini-tentoonstelling over de geschiedenis van het Glaspaleis op de vide in de centrale hal van SCHUNCK. De tentoonstelling vertelt over het Glaspaleis, over de architectuur en over de verschillende invullingen door de jaren heen.

    Tentoonstelling
  • ‘Mijn verleden’ - Jeugdtheater LEF

    Datum:  

    Tijd:   -

    Locatie:
    SCHUNCK Glaspaleis

    ‘Mijn verleden’ blikt terug op het mijnverleden door de ogen van jongeren van nu. De parallel tussen eigenlijk niks te kiezen en heel veel te kiezen hebben, is snel gemaakt.

    Theater
  • Andere Tijden - Het stof daalt [meerdere data]

    Datum:  

    Online locatie:
    NPO Andere Tijden

    Winfried Baijens duikt in de veelbewogen geschiedenis van de Limburgse mijnindustrie, de groei en bloei, de keerzijden, de mythe van de mijnwerkers-kameraadschap, de pijn van de sluiting en de manier waarop Limburg zich gaandeweg heeft herpakt.

    Documentaire

Subsidie aanvragen 

Heeft u ideeën die passen bij het Erfgoedjaar? Dan kunt u misschien subsidie krijgen. Laat ons weten wat uw idee is. Iedere Heerlenaar kan meedoen. U kunt alléén iets organiseren of samen met een vereniging, buurtorganisatie, school of bedrijf.

Subsidie aanvragen

Wat is erfgoed en waarom is het belangrijk?

Erfgoed wordt vaak omschreven als onze erfenis van het verleden, waarmee we leven in het heden. Deze erfenis geven we door aan toekomstige generaties, zodat zij er ook van kunnen leren, het kunnen bewonderen en ervan kunnen genieten. Erfgoed is dus iets wat u erft. Het draagt bij aan uw identiteit en verbindt de gemeenschap. Het vertelt iets over waar we vandaan komen, wie wij zijn, en hoe we ons ontwikkelen. 

Er is immaterieel erfgoed en materieel erfgoed. Wat is het verschil?

  • Immaterieel erfgoed is erfgoed dat niet aangeraakt kan worden, bijvoorbeeld tradities, verhalen, liederen, rituelen, talen en kennis over oude beroepen en ambachten.
  • Materieel erfgoed kan wel aangeraakt worden, zoals gebouwen, kunstwerken en collecties. Materieel erfgoed is weer onderverdeeld in twee groepen, dit zijn roerend erfgoed en onroerend erfgoed. Roerend erfgoed is verplaatsbaar en onroerend erfgoed niet.

Voorbeelden van erfgoed zijn:

  • Het Romeins badhuis is het oudste stenen gebouw van Nederland
  • Ontwikkelingen en bouwprojecten in Heerlen voor groei en diversiteit van de stad
  • Tradities, muziek en dans
Wat voor een initiatief kan ik aandragen?

Kom met een goed idee dat in het teken staat van het Heerlens erfgoed en aansluit op de thema’s: Romeinen, Ridders en Rovers, Mijntijd, de Transitiejaren en de toekomst.

We roepen u op om uw versie van Heerlen in de spotlight te zetten. Denk aan familieverhalen en anekdotes, een muziekstuk of uw mening over ons Erfgoed in een debat. Maar bijvoorbeeld ook een evenement. Denk aan een dance-battle in de voormalige mijnschacht, een verhalenwedstrijd, een gabberfeest in de Royal of een historische wandeling in uw wijk. Laat vooral uw creativiteit spreken!  

Welke culturele- en erfgoedinstellingen doen mee?

In SCHUNCK, Parkstad Limburg Theater, De Nieuwe Nor, Kasteel Hoensbroek, het Romeins museum, het Nederlands Mijnmuseum, Filmhuis De Spiegel en het Cultuurhuis Heerlen komt het verhaal van Heerlen in 2025 tot leven. Maar ook tijdens onze evenementen zoals de week van de amateurkunsten, Cultura Nova, Booch! en bijvoorbeeld Schrit_tmacher. En ook voor scholen komen er educatieve programma's. Deze volgen rond september.

Kan ik een subsidie krijgen voor een activiteit?

Ja, dat kan. Er zijn twee mogelijkheden. Subsidie voor: 

  • een activiteit tot 1000 euro 
  • een activiteit tussen de 1000 en 5000 euro. 

Bekijk de informatie over de aanvraag